1 | 2

 

Miten kauan yhden kirjan kirjoittaminen kestää?
Taustatyövaihe, tiedonhankinta ja henkilöiden kehittely on noin parin vuoden prosessi, jonka aikana kirjoitan edellisiä kirjoja. Käsikirjoituksen alusta loppuun kirjoittaminen kestää noin neljä kuukautta, ja silloin teen töitä kuten kuka tahansa virkanainen noin puoli yhdeksästä neljään. Sitten käsikirjoitus lepää kuukauden-pari, jonka jälkeen on noin kolmen kuukauden editointi- ja korjailuvaihe. Kaari alkuideasta valmiiksi kirjaksi on kolme-neljä vuotta.

Saatko kirjoihisi ideoita tosielämästä tai lehtiuutisista?
En suoraan. On vaikea sanoa, mistä ideat tulevat. Joku kysymys tai teema vaan alkaa vaivata mieltä niin, että siitä on kirjoitettava.

Otatko henkilöitä tai tapahtumia tosielämästä tai rikosuutisista?
Kirjojen juoni on aina itse keksitty, ja olemassa olevilta henkilöitä lainaan korkeintaan korvat tai kulmakarvat. Kirjojeni kissat ja koirat ovat usein todellisia.

Miten teet tutkimustyötä kirjoihisi?
Riippuu tietysti kirjasta. Usein kirjoitan aiheista, joista tiedän jo valmiiksi jotakin, kuten taitoluistelusta tai purjehduksesta. Haastattelen eri alojen asiantuntijoita, esitän mitä tyhmimpiä kysymyksiä. Luen eri alojen tietokirjallisuutta, vierailen kirjojen tapahtumapaikoilla kuuntelemassa, katselemassa ja haistelemassa.

Onko Maria Kalliossa paljon sinua? Meillä on sama musiikkimaku - ystävien mielestä huono, sama viskimaku - liian kallis ja sama miesmaku. Maria on ammattipoliisi, eikä hänestä olisi kirjailijan yksinäiseen työhön, eikä minusta poliisin sosiaaliseen hommaan. Maria osaa korjata auton ja ampua, minä taas olen häntä parempi kokki.

Ketkä ovat Maria Kallion esikuvia?
Hänellä ei ole esikuvia elävässä elämässä, vaan hahmo lähti rakentumaan siitä ajatuksesta, että millainen olisi suomalainen naispoliisi.

Miten Säde Vasaralle käy?
En kerro. Sen saa jokainen lukija itse päättää.

Mikä on paras kirjasi?
Tähän on mahdotonta vastata, saman kun kysyisi kummastako pojastani pidän enemmän.

Aiotko kirjoittaa joskus muutakin kuin dekkareita, vaikkapa nuortenkirjoja?
Kun luulit unohtaneesi ja Jonakin onnellisena päivänä eivät ole dekkareita, eikä syksyllä 2007 ilmestyvä Luonas en ollutkaan.

Ketkä ovat lempikirjailijoitasi?
Ne vaihtelevat, mutta pitkäaikaisia suosikkejani ovat muun muassa Lucy M. Montgomery, Jane Austen ja Barbara Pym.

Luetko paljon? Olen kirjanarkomaani

Lempieläimesi? Kaikki kissaeläimet, erityisesti ilves.

Mitkä ovat lastesi nimet ja minkä ikäisiä he ovat?
Lapset ovat Konsta Johannes Lensu s. 1991 ja Otso Olavi Lensu s. 1994.

Mitä lapsesi sanovat kirjoistasi?
Konsta on nähnyt Kuparisydämen näytelmänä ja lukenut nuortenkirjat sekä Ensimmäisen murhani (koulussa piti lukea joku kirjoistani). Olivat Konstan mielestä "ihan ookoo". Otso näki Maria Kallio -sarjan uusintakierroksen televisiosta ja esitti aika teräviä kommentteja. En tietenkään vaadi lapsia lukemaan kirjojani.

Jos et olisi kirjailija, mitä haluaisit tehdä?
Jaa… Voisin olla Saaristomeren kansallispuiston puistovahti tai ilvesten hoitaja

 

 
 


Katso myös:

Elämäkerta