Päällys: Markko Taina
 

Lehtolainen, Leena: Kun luulit unohtaneesi
Tammi 2002, ISBN 951-31-2498-3

Lehtolaisen uutuus yllättää: kyseessä on perhetragedia, jonka menneisyyden kipeät muistot nousevat esiin selviteltäessä uudelleen kahdenkymmenen viiden vuoden takaista isänmurhaa.

"Kaikki on mahdollista. Olin epäillyt jo vuosikausia, ettei Rane tappanut pappaa, vaan sen oli tehnyt joku muu." Näin pohtii Katja, jonka eno Rane hirttäytyi lopulta vankilassa syyllisyyden taakan kestämättömän painon alla - tai niin ainakin luultiin.

Mummon hautajaiset saavat papan kuoleman niin muusikonurasta haaveilevan Katjan kuin hänen tilapäistyössä taksikuskina ajelevan Kaitsu-veljensä mieleen. Mitä asiasta tietää heidän äitinsä Sirkka, mitä lapsuuteen kiinni jäänyt Sara-täti tai yksinäinen kirjailijaeno Veikko?

Kun luulit unohtaneesi on romaani menneen ja nykyisyyden kohtaamisesta, harhoista ja totuuksista. Se on tarina pelkojensa kanssa elävistä ihmisistä, mutta myös rockista ja rakkaudesta.

Lehtolainen pitää lukijan otteessaan loppuun saakka. Hän ei kerro pelkkää rikostarinaa, vaan hän pureutuu ihmisten mieliin ja kuvaa traumaattisiakin ihmissuhteita valottaen perhesiteiden mutkikasta logiikkaa.

Käännökset

Eestin kielelle
Uskusid juba - on meelest läinud  
Kääntäjä: Anne Kütt
Kustantaja: Eesti Keele Sihtasutus, Tallinn, 2006

Saksan kielelle
Du dachtest, du hättest vergessen
Kääntäjä: Gabriele Schrey-Vasara
Kindler 2007