Päällys: Markko Taina
 

Lehtolainen, Leena: Jonakin onnellisena päivänä
Tammi 2004, ISBN 951-31-3089-4

Marjukan elämän lähtökohdat eivät ole kaksiset: äiti alkoholisoituu pikku hiljaa, isä on häipynyt Marjukan kotikaupungista Outokummusta pian tytön syntymän jälkeen. Marjukka joutuu pitämän huolta myös äidin uudesta liitosta syntyneistä pikkusisaruksista. Pakotien arjesta tarjoavat kirjojen toisenlaiset maailmat ja mielikuvitusystävät.

Marjukan elämä mullistuu äidin tultua uskoon. Onneksi Marjukka löytää myös ensimmäisen todellisen ystävän, Tainan. Naimisiinmeno suoraan koulun penkiltä tuntuu hyvältä pakokeinolta ahtaasta kotielämästä, eikä Marjukka koe olevansa enää mitään vailla, kunnes hän ensimmäistä kertaa rakastuu. Rakkaus antaa elämälle aivan uuden suunnan, mutta yhden onnellisen päivän seuraukset ovat katastrofaaliset.

Vaikka Marjukka pakenee Outokummusta pääkaupunkiseudulle ja muuttaa nimensä, demonit seuraavat häntä sinnekin. Elämän pirstaleita pitää koossa ystävyys, ylpeys omasta työstä ja kaikkein syvin rakkaus - rakkaus omaan lapseen. Mutta onko muunlainen rakkaus enää mahdollista? Mitä tapahtuu, kun Marjukka kohtaa Jarkon, jonka kanssa hän voi jakaa niin aistillisuuden kuin syyllisyyden?

Leena Lehtolaisen Jonakin onnellisena päivänä on romaani aikuistumisesta ja itsensä löytämisestä. Se näyttää rakkauden voiman ja suurten tunteiden tuhoisuuden. Se on myös kuohuttava tarina menneisyyden haamujen kohtaamisesta ja uudesta alusta sekä kertomus tilanteesta, jossa on äärimmäisen vaikea erottaa syyllistä ja uhria toisistaan.

"En kestänyt ajatella että Ruutunkankaan hautausmaalla olisi pieni hauta, jota en pääsisi katsomaan. Minun oli pakko päästä Outokummusta. Toisen maailmansodan jälkeen suomalaiset, ranskalaiset ja norjalaiset leikkasivat hiukset saksalaissotilaiden kanssa maanneilta naisilta. Tunsin itseni kaljuksi kun kävelin pitkin Outokummun katuja selvittämässä viimeisiä keskeneräisiä asioita. Kaikki siellä tiesivät, mitä oli tapahtunut ja kuka oli syyllinen kaikkeen."